Bananowe placuszki z malinami
Puszyste placuszki, przygotowane z dodatkiem banana i świeżych malin świetnie sprawdzą się w roli śniadania lub obiadu na słodko. Obowiązkowo z dużą ilością cukru pudru i kubkiem kawy.
Składniki na 10 placuszków (2 średnie porcje):
– 1 banan
– 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 2 łyżki (20 g) oleju
– 6 łyżek (100 g) mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
– 200 g malin
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Banana, jogurt, jajko i olej zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier i ponownie zmiksować. Na koniec dodać maliny i wymieszać łyżką. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Cudowne! 🙂
🙂
Cudne 🙂 aż ślinka leci!
Dzięki 🙂
Oj zjadłabym takie placuszki, bo właśnie piję kawkę :))) pozdrawiam Delicious Titbits
To świetnie by się z nią komponowały 🙂 Jeżeli to Cię pocieszy, to u mnie też już ich nie ma 😉 Pozdrawiam!
Ślicznie wyglądają, a na pewno są smaczne 🙂
Oj tak, były pyszne 🙂 W letnim sezonie mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂