Flatbread – chlebek z patelni
Flatbread to pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu chlebek, który piecze się na patelni bez użycia żadnego tłuszczu. Świetnie sprawdza się jako przystawka, przekąska, jak i jako dodatek do dania głównego. Chlebek ma aromat ziołowo-czosnkowy i można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moim zdaniem najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Flatbread był u mnie jako dodatek do mizzy (meatzzy), na którą przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
– 170 g mąki
– 100 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (można ominąć)
– 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagniatać przez 10 minut. Gdyby ciasto nie chciało się skleić, to można dodać odrobinę wody. Następnie podzielić na części i każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm. Z ciasta można wyciąć kształty nożem lub foremką do ciastek albo zostawić w formie placków. Chlebki wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię z powłoką teflonową. Przypiec z obu stron.
delicje!!!! moje dzieciństwo:D