Zapiekany bakłażan
Zapiekany bakłażan to obiad bez mięsa. Dobrze się komponuje z ryżem curry.
Składniki:
– 1 bakłażan
– 1 łyżka soli
– 1 cebula
– 4 łyżki oleju
– 8 pieczarek
– 1/2 czerwonej papryki
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów
– 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
– 2 łyżki śmietany
– 4 łyżki startego sera
Dodatkowo:
– 1 torebka ryżu
– 1 łyżeczka curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
Przekroić bakłażana na pół, wydłubać ze środka miąższ, natrzeć środek bakłażana i miąższ solą. Przełożyć do sitka i odstawić na 20 minut aż bakłażan puści sok. Wraz z sokiem odejdzie goryczkowy posmak bakłażana.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i posiekaną paprykę. Chwilę podsmażyć. Opłukać bakłażana z soli, pokroić miąższ w kostkę i dodać na patelnię. Dorzucić drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Pomidory z puszki zmiksować blenderem i 1/3 dodać na patelnię. Chwilę poddusić. Dodać świeżą bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię zdjąć z palnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki bakłażana i wypełnić je farszem. Posypać bakłażana żółtym serem. Do naczynia, pomiędzy połówki bakłażana wlać pozostałe zmiksowane pomidory, 2 łyżki oleju i odrobinę wody. Zalewa powinna sięgać 2/3 wysokości bakłażana. Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Jak ser zacznie się rumienić ustawić grzanie tylko od dołu.
W międzyczasie ugotować torebkę ryżu. 10 minut przed wyciągnięciem bakłażana z piekarnika podsmażyć ryż na łyżce oleju. Dodać curry i kurkumę. Chwilę podsmażyć dokładnie mieszając.
Bakłażan zapieczony w piekarniku jest mięciutki i delikatny. Dzięki wcześniejszemu natarciu solą nie ma cienia goryczy, charakterystycznej dla tego warzywka. Dobrze komponuje się z podsmażonym ryżem 🙂
Fajny pomysł z tym ryżem, nie wpadłabym aby tak podać bakłażana.
Pozdrawiam serdecznie!