Farfalle z boczniakami
Farfalle z boczniakami to pomysł na szybkie i smaczne danie.
Składniki:
– pół opakowania ulubionego makaronu
– 1 opakowanie (200 g) boczniaków
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka kminku
– 2 ząbki czosnku
– 1 por (lub 2 mniejsze)
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki wody
– 130 g sera typu feta
– pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od boczniaków odciąć ogonki, pokroić w paski (około 1/2 cm) i podsmażyć z kminkiem na oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pokroić czosnek w drobną kostkę, a pora w paski (około 1/2 cm). Wrzucić czosnek na patelnię, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać por. Smażyć przez około 5 minut, aż por zmięknie. Często mieszać. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wodę oraz fetę pokrojoną w kostkę. Ponownie podgrzać na wolnym ogniu.Dodać pieprzu do smaku i porządnie wymieszać. Sos będzie gotowy jak ser się roztopi.
Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem. Smacznego!
W tym roku odkryłam boczniaki i niezmiennie mogłabym się nimi zajadać. To mi przypomniało, że już jakiś czas nie było ich w mojej kuchni…
… tak wiele pomysłów na obiady, tak mało czasu…
mmmm….to musi być pyszne!
Wygląda smakowicie!
Uwielbiam makaron i dzięki Twoim przepisom mam już pomysł na dzisiejszy obiad. Boczniaków nie dostanę więc zastąpię je pieczarkami – myślę, że ta mała „korekta” nie wpłynie na końcowy efekt i rodzinka poprosi o dokładkę 🙂
Mmmm..uwielbiam pieczarki 🙂 Daj koniecznie znać jaki był efekt końcowy 🙂
Danie wyszło smakowite, polecam 😉