Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
Prosta i niezwykle smaczna zupa, której podstawą są upieczone papryki. Przepis znajdziecie również w jesiennym numerze KOTŁA, który miał swoją premierę na początku września. W numerze jest też przepis na drożdżowe paluchy, które podałam jako dodatek do zupy.
Składniki:
– 3 papryki
– 1 cebula
– 1-2 ząbki
– czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 puszka pomidorów
– 400 g wody lub bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka suszonych ziół
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, w międzyczasie obracając. Skórka na paprykach powinna miejscami się przypalić.
Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika, naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Studzimy. Obieramy ze skórek i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno kroimy i rumienimy na oliwie. Dodajemy upieczone papryki, pomidory, wodę, zioła, cukier, sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 minut, następnie blendujemy na gładko. Zupę paprykowo-pomidorową podajmy np. ze śmietaną i paluchami drożdżowymi.
Przepis na Thermomix:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, w międzyczasie obracając. Skórka na paprykach powinna miejscami się przypalić.
Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika, naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Studzimy. Obieramy ze skórek i usuwamy gniazda nasienne. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, dodajemy oliwę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5, następnie dusimy 3 min/120°C/obr. 1. Dodajemy upieczone papryki, pomidory, wodę, zioła, cukier, sól i pieprz, gotujemy 20 min/100°C/obr. 1, następnie miksujemy 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę paprykowo-pomidorową podajmy np. ze śmietaną i paluchami drożdżowymi.