Żeberka z miodem i chili i wystawa fotografii
Słodko-ostre żeberka to fantazja mojego Męża na temat wykorzystania miodu, który prezentowany był w 8 numerze magazynu KOCIOŁ jako produkt regionalny. Zajrzyjcie na 86 stronę i przeczytajcie opowieść Moniki o tym jak powstają produkty do Spiżarni Miodowej, a następnie wypróbujcie jeden z kilku przepisów z miodem w roli głównej. Wśród nich są muffinki miodowe z orzechami, faszerowane jabłka i szaszłyki z kurczaka w miodowo-piwnej marynacie. Wszystkie pyszne!
Korzystając z okazji pochwalę się, że zdjęcie naszych żeberek możecie zobaczyć na pierwszej wystawie kotłowych fotografii. Do początku stycznia 2016 we wrocławskim lokalu Wytwórnia można podziwiać zdjęcia 10 blogerów, którzy współtworzą magazyn. Ujęcia są naprawdę piękne, a zobaczenie chociaż wycinka KOTŁA na papierze jest naprawdę niesamowitym uczuciem. Wpadnijcie pod nasyp na dobre piwko i przy okazji nacieszcie oczy 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 1½ kg żeberek wieprzowych
– 150 g miodu
– 50 g oleju ze słonecznika
– 150 ml wrzątku
– 8 suszonych papryczek chili
Przygotowanie:
Papryczki szatkujemy i łączymy z miodem, olejem i wrzątkiem. W czasie, gdy marynata stygnie, nakłuwamy żeberka cienkim, wąskim nożem. Wkładamy żeberka do foliowego worka i zalewamy marynatą, po czym intensywnie wcieramy ją w mięso. Odkładamy do lodówki na dobę, w międzyczasie przewracamy i nacieramy co kilka godzin.
Pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i oblewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia, co pół godziny obracamy mięso. Na ostatnie 20 minut odkrywamy, żeby się zarumieniło.
2 komentarze
[…] pieczone żeberka ze słodko-pikantną nutką. Kiedy zobaczyłam przepis na ich cudną wersję na Gotuj z Kasią, mało się nie zaśliniłam. W pikantnej miodowej marynacie, wyglądają obłędnie – […]
[…] żeberek zakochają się w przepisie Kasi. Słodki smak miodu i pikanteria chili podkręcają smak i sprawiają, że długo nie można o nim […]