Deser z chia
Mam dla Was pyszne i banalne wręcz danie. To mleczny, waniliowy deser z nasionami szałwii hiszpańskiej, znanej jako chia. Ma konsystencję budyniu, lecz jest bez dodatku mąki. To dzięki właściwościom żelującym, jakimi charakteryzuje się chia. Wystarczy dodać nasionka do płynu, zostawić na 10-15 minut, zamieszać, a następnie odstawić na minimum 2 godziny, do napęcznienia. Chia sama w sobie nie ma smaku, przejmuje go od płynów, dlatego warto się chwilę zastanowić nad ich wyborem. Ja postawiłam na klasyczne mleko z waniliową nutą, ale sprawdzi się tu również mleko roślinne, np. migdałowe czy kokosowe. Ważne są też dodatki – najlepiej wybrać ulubione owoce sezonowe 🙂
Dzisiejszy przepis prezentuję razem z moją Hanią, która uwielbia pomagać mi w kuchni i w trakcie sesji fotograficznych. Tym razem bardziej skupiła się na zdjęciach, chociaż na koniec też spróbowała deseru. Wiadomo, po ciężkiej pracy należy się nagroda 🙂
Składniki na 1 porcję:
– 200 g mleka (krowiego lub roślinnego)
– 40 g chia
– 10-20 g cukru waniliowego
– owoce sezonowe, do podania
Chia mieszamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie słodzimy według uznania, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Podajemy z sezonowymi owocami.