Wróciłam z nową kategorią przepisów :) / Kompot z jabłek
Witam po przerwie 🙂 Dzisiejszy przepis na kompot otwiera kategorię „dla mamy karmiącej” 🙂 Będą pojawiać się w niej przepisy na proste, szybkie i zdrowe dania, na które może sobie pozwolić każdy, łącznie z mamą karmiącą piersią swojego malucha. Kategorię otwiera klasyczny kompot z jabłek, ponieważ gotowane jabłka to najbezpieczniejsze owoce na początek przygody z macierzyństwem. Kompot dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. A ugotowane jabłka świetnie sprawdzą się jako szybka i zdrowa przekąska. Z poniższego przepisu można przygotować dosyć słaby kompot, dlatego fanom intensywnych smaków polecam zmniejszyć ilość wody o co najmniej pół litra.
Składniki:
– 0,5 kg jabłek
– 2 l wody
– 2 łyżki cukru
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cukier i gotować przez co najmniej 10 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Owoce zjeść.
Na pół kg jabłek aż 2 litry wody? Przecież to nie kompot lecz popłuczyny po jabłkach. Ładnie to tak żartować z czytelników?
Zachęcam do lektury wstępu do przepisu 🙂