Mizza (Meatzza) Margarita wg Nigelli
Mizza wywodzi się od pizzy, jednak jej spód jest zrobiony z mięsa mielonego. Dodatki można zmieniać według własnego uznania. Ja przedstawiam wersję podstawową, czyli Margaritę. Przepis z książki „Nigellissima – włoskie inspiracje”. Jako dodatek do tego dania świetnie się sprawdza flatbread, czyli chlebek z patelni. Z poniższego przepisu można przygotować 2 porcje. Danie jest bardzo proste i bardzo dobre. Mięsożercy, musicie spróbować!
Składniki na spód:
– 250 g mięsa mielonego
– 1,5 łyżki parmezanu (zastąpiłam startym żółtym serem)
– 1,5 łyżki bułki tartej (można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi)
– 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– sól i pieprz
– masło do wysmarowania foremki
Składniki na wierzch:
– 200 g krojonych pomidorów z puszki
– 1/2 łyżeczki oliwy
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (w oryginalnym przepisie go nie ma)
– 70 g odsączonej mozzarelli
– kilka listów świeżej bazylii
Wszystkie składniki na spód zagnieść ze sobą w misce. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki, w której mizza będzie pieczona. Delikatnie docisnąć do dna. Pomidory wymieszać z oliwą, oregano i czosnkiem i wyłożyć na mięsny spód. Rozsmarować łyżką. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Jeżeli po tym czasie ser nie będzie przypieczony można na kilka minut zmienić grzanie na termoobieg lub ustawić funkcję grill. Po wyjęciu mizzy z piekarnika należy odstawić ją na 5 minut po czym udekorować listkami bazylii. Podawać samą lub z chlebkiem z patelni.
i mi bardzo przypadła do gustu ta potrawa a przepis poszedł dalej do kolezanek i znajomych!
Świetnie 🙂 Na pewno wszystkim zasmakuje 🙂