Królik w śmietanie
Mąż przygotował królika – na obiad i do KOTŁA. Wyszedł przepysznie, więc ma teraz kolejne popisowe danie do kolekcji. Królik jest w wydaniu bardzo klasycznym, czyli duszony z warzywami i śmietaną. Podany z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku.
Składniki na 2 porcje:
– 1 tuszka z królika (1 kg)
– ½ pęczku koperku
– 1 łyżeczka białego pieprzu
– 10 łyżek oliwy
– 1 marchewka
– 2 cebule
– ⅓ cukinii
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 szklanka śmietany
– sól
Królika dzielimy na części. Koperek drobno siekamy, mieszamy z pieprzem i oliwą, polewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowanego królika smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor przez około 15 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, cebule i cukinię, dusimy kolejne 15 minut. Śmietanę przekładamy do miseczki, dolewamy do niej chochlę sosu z patelni. Mieszamy, dodajemy drugą i ponownie mieszamy. Zahartowaną śmietanę przelewamy na patelnię, dodajemy pomidorki koktajlowe i podgrzewamy przez 15 minut. Solimy do smaku. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Dzis rano moja Zacna Połowa wytknął mi,że dawno nie było na obiad królika, a ja mu podsunę pod nos apetyczną porcję z Twojego bloga, niech sie uczy. Pysznie podane i pokazane .
Dziękuję 🙂 A królik to miła odmiana od kury czy świnki 🙂