Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki stanowią dobry dodatek do dań głównych. Są chrupiące i pachnące ziołami i czosnkiem.
Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– 5 ząbków czosnku
– zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, koperek, majeranek
– 2 łyżki oleju
– 1 cebula
– sól
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (1 cm x 1 cm). Przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Dodać ząbki czosnku przekrojone na pół i dużo ziół. Wymieszać z olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, od czasu do mieszając. Po tym czasie dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki i posolić do smaku. Wymieszać. Piec jeszcze 10 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg aby ziemniaczki były jeszcze bardziej chrupiące.
9 komentarzy
[…] tutaj aby zobaczyć przepis na pieczone […]
[…] Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Przepis na pieczone ziemniaczki znajduje się tutaj. […]
[…] świetnie smakują z sosem czosnkowym. Pasują zarówno do pieczonych, jak i nacinanych […]
[…] 2. Na dno blachy lub naczynia żaroodpornego wysypać grubą warstwę soli. Ułożyć na niej ryby i zasypać solą. Należy uważać aby sól nie dostała się do wnętrza ryby.3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut.4. Uważnie rozłupać solną skorupę aby nie uszkodzić skóry. Dzięki temu jak najmniej soli będzie miało kontakt z mięsem. Skóry nie jemy!5. Rybę podawać z pieczonymi ziemniaczkami. Przepis tutaj. […]
[…] w musztardowo-sojowej marynacie to pyszna odmiana od klasycznej ryby. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i kolorową sałatką.Składniki: – 2 dzwonka z łososia (można zastąpić filetami) – 4 ząbki […]
[…] Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Przepis na pieczone ziemniaczki znajduje się tutaj. […]
[…] tutaj aby zobaczyć przepis na pieczone […]
[…] do 180 stopni na 10 – 15 minut. Podawać z ziemniakami (mogą być pieczone – przepis tutaj), ryżem lub […]
[…] Królika dzielimy na części. Koperek drobno siekamy, mieszamy z pieprzem i oliwą, polewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowanego królika smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor przez około 15 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, cebule i cukinię, dusimy kolejne 15 minut. Śmietanę przekładamy do miseczki, dolewamy do niej chochlę sosu z patelni. Mieszamy, dodajemy drugą i ponownie mieszamy. Zahartowaną śmietanę przelewamy na patelnię, dodajemy pomidorki koktajlowe i podgrzewamy przez 15 minut. Solimy do smaku. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. […]