Dżem truskawowy
Niezwykle prosty przepis na pyszny dżem truskawkowy. Warto skorzystać w środku truskawkowego sezonu.
Składniki:
– 1/2 kg truskawek
– 150 g cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
Umyć truskawki, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę aż truskawki puszczą sok. Następnie podgrzać i dobrze wymieszać aby cukier się rozpuścił. Gotować przez 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu. W trakcie gotowania łyżką usuwać pianę powstałą na powierzchni. Jak syrop zacznie gęstnięć zmniejszyć ognień i częściej mieszać aby się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
Gotowy dżem można przełożyć do słoika i pasteryzować aby w zimie przypomnieć sobie smak lata 🙂
domowe przetwory są lepsze niż te sklepowe 😉