Leczo
Ostre leczo ze świeżych warzyw. Zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.
Składniki:
– 1/2 cebuli
– 1 łyżka masła
(- 1/2 wiejskiej kiełbasy)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 zielonej papryki
– 8 pieczarek
– 1 cukinia
– 2 pomidory
– 2 suszone papryczki piri piri
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Cebulę obrać i pokroić w paski. Zeszklić na maśle. (W wersji mięsnej dodać pokrojoną w pół-talarki kiełbasę i chwilę podsmażyć). Dodać papryki pokrojone w kostkę, a następnie pieczarki i cukinię pokrojone w talarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze części i dodać do garnka. Dorzucić papryczki piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Pycha, robię podobne leczo. Znika z garnka tego samego dnia.
Historia znikającego leczo jest mi znana 😉
Wszyscy ostatnimi czasy robią leczo, też muszę je w końcu zrobić 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂
mmm, leczo ma zabójcze kolory 🙂 zresztą to jedno z moich ulubionych dań 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
ulubione, u mnie również gości ostatnio często na stole 😉