Czekoladowe muffinki z borówkami amerykańskimi
Mocno czekoladowe, jogurtowe muffinki z borówkami amerykańskimi, z dużą ilością borówek amerykańskich.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g czekolady (u mnie miks: 50 g – gorzkiej i 50 g – białej)
– 2 jajka
– 250 g jogurtu naturalnego
– 70 g oleju
– 300 g borówek amerykańskich
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. Dodać czekoladę posiekaną na drobne kawałki. W drugiej misce zmiksować jajka, następnie dodać jogurt i olej. Połączyć mikstury z obu misek. Dodać połowę borówek i wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Resztę borówek ułożyć na wierzchu. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Zrobilam 2rodzaje z tego przepisu- z borówka amerykańska i mrożonymi malinami. Nie sa to takie” soczyste” muffinki jakich oczekiwałam, ale z kawusia wchodzą jak złoto 😉 smacznego;)!
No to cieszę się, że chociaż trochę zaspokoiły 😉
Wszyscy ostatnimi czasy robią leczo, też muszę je w końcu zrobić 🙂
Oj, nie ten post 🙂
Muffinki z taką ilością owoców uwielbiam!
Uwielbiam borówki 😉 w muffinkach prezentują się smakowicie 😉
zjadłabym taką babeczkę 😉
Pozdrawiam i zapraszam do siebie