Bananowe owsiane ciasteczka z czekoladą
Owsiane ciasteczka chyba nigdy nie przestaną mnie zachwycać.
Tym razem z kawałkami czekolady i posmakiem banana. Pyszzzzzne. Ciasteczka są chrupiące i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki na 3 blachy ciasteczek (około 70 sztuk):
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 1 banan (może być bardzo dojrzały)
– 2 i 1/2 szklanki (310 g) płatków owsianych
– 1 czubata szklanka (200 g) mąki
– 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
– duża szczypta soli
Masło i cukier utrzeć za pomocą miksera (3 minuty). Wbić jajko i zmiksować. Wymieszać z rozgniecionym widelcem bananem i dodać pozostałe składniki. Zmienić mieszadła miksera na haki i zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie gęste i lepiące. Uformować z niego kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć łyżką lub palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru, czyli przez 20-25 minut. Przestudzić na blaszce. Wystudzone ciasteczka będą chrupiące.
1 Odpowiedź
[…] jednak zdecydowanie bardziej wolę je w formie przetworzonej. Do tej pory zużywałam banany do owsianych ciasteczek, bananowych placuszków lub dodawałam do koktajli. Tym razem miałam w domu 3 żółto-czarne […]