Musaka
Musaka to greckie danie bazujące na bakłażanie i mięsie mielonym. Ja przygotowując swoją skorzystałam z przepisu Pascala z książki „Pascal kontra Okrasa”, który jako podstawy użył również cukinii. W oryginale przepis jest na 4 osoby. Ja zmniejszyłam proporcje o połowę, a i tak wyszły 4 porcje. Co do smaku tego dania pierwszy raz nie zgodziliśmy się z Mężem. Ja byłam nim zachwycona, Mąż za to on niekoniecznie, dzięki czemu musakę jadłam przez kolejne 2 dni sama 😀 Zgodnie za to stwierdziliśmy, że na różnicę zdań wpłynął sos beszamelowy. Jest go dosyć sporo w tym daniu i jest mocno wyczuwalny. Sos beszamelowy to mieszanina masła, mąki, mleka i żółtka, czyli przypomina ciasto lub naleśniki. Jeżeli go lubicie, to pokochacie musakę. Ale nie przyrządzajcie jej dla kogoś, kto fanem tego sosu nie jest. Gdy za jakiś czas wrócę do przepisu, na pewno podmienię cukinię na drugiego bakłażana i zredukuję ilość beszamelu nawet o połowę. A poniżej przedstawiam oryginalny przepis, z tym, że na moje, 4 porcje. Jeszcze jedna uwaga – musaka jest dosyć pracochłonna. Składa się ona z trzech części – warzywnego spodu, sosu pomidorowego z mięsem mielonym i beszamelu. Przy założeniu, że wszystkie części będziecie wykonywać w tym samym czasie, przygotowanie jej zajmie Wam niecałą godzinę, a pieczenie drugą. Długo, ale ja uważam, że warto sprawdzić ten nowy smak. Musaka pojawiła się u mnie w asyście chlebka z patelni. To połączenie jest naprawdę dobre.
Składniki:
– 1 bakłażan
– 1 duża cukinia
– 1 cebula
– 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– szczypta mielonego cynamonu
– 250 g przecieru pomidorowego
– 50 ml czerwonego wina
– 60 g masła
– 50 g mąki
– 300 ml mleka
– 2 szczypty gałki muszkatołowej
– 1 żółtko
– oliwa
– sól i pieprz
– pół opakowania sera typu greckiego
Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w 1 cm plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana, a na nich plastry cukinii.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i w trakcie smażenia rozdrobnić je drewnianą łyżką. Do przyrumienionego mięsa dodać cynamon, przecier pomidorowy i wino. Zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sosem polać kawałki bakłażana i cukinii.
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę i prażyć przez 2 minuty, przez cały czas mieszając. Dolać mleko i wymieszać. Dodać żółtko i ponownie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos beszamelowy wylać na mięsny sos pomidorowy. Nie trzeba zużywać całego. Wystarczy cienka warstwa.
Całość potrawy w naczyniu żaroodpornym posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut.
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Takie też jest 🙂