Placki z chleba
Jednym z moich ukochanych działów w magazynie Kocioł są przepisy kuchni dolnośląskiej. Uwielbiam je testować, ponieważ zawsze zaskakują mnie smakiem, wyglądem lub prostotą przygotowania. Tym razem mam dla Was placki z chleba, które powstały na podstawie przepisu Wandy Jaworskiej z zespołu „Sami Swoi” z Wojcieszyna. Znalazłam go w książce „Kuchnia Dolnego Śląska” pani Barbary Jakimowicz-Klein, którą wydał Urząd Miasta i Gminy w Radkowie i którą otrzymałam w trakcie tej rozmowy.
Placki może nie wpisują się w obecne trendy kulinarne – mają gluten, nabiał, jajka, mięso i są dosyć tłuste. Za to robi się je szybko i do ich przygotowania można zużyć niezbyt świeży chleb. I przede wszystkim są pyszne i sycące 🙂 Dobrze komponują się z lekką sałatką i klasycznym sosem czosnkowym, który znajdziecie np. przy okazji tego przepisu.
Składniki na 8 sztuk:
– 250 g chleba
– 100 g kiełbasy
– ½ cebuli
– 1 jajko
– ¾ szklanki mleka
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Chleb kruszymy – można do tego użyć blendera. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Przyrumienione, mieszamy z chlebem, jajkiem oraz mlekiem i przyprawiamy. W dłoniach formujemy niewielkie placki, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cieszę się, że wpadłam na Twój przepis, bardzo mi się podoba i chętnie go wykorzystam. Na szczęście nie wszyscy muszą gotować zgodnie z trendami.
Wow … świetny pomysł 🙂 z pewnością skusze się na takowe 🙂
Pozdrawiamy 🙂
Cieszę się 🙂 Śmiało można modyfikować przepis 🙂
spadł mi z nieba ten przepis. Nie znoszę marnować jedzenia, a dzięki niemu zagospodaruję czerstwy chleb zalegający w chlebaku 🙂
Zareagowałam dokładnie tak samo, gdy zobaczyłam ten przepis po raz pierwszy 🙂 Dodatki śmiało można zmieniać, w zależności od zawartości lodówki 🙂