Naleśniki na piwie
Szykując dania do ostatniego numeru KOTŁA spotkałam się z Martyną i smażyłyśmy placki. Dużo pysznych placków 🙂 Wszystkie je łączyło to, że były przygotowywane z dodatkiem piwa, które było jednym z głównych bohaterów 11 numeru magazynu. Ja postawiłam na wersje wytrawne i jako pierwsze przygotowałam naleśniki na bazie jasnego piwa. Podałam je z dodatkiem sosu pomidorowego, szynki parmeńskiej, pomidorków koktajlowych i sera. Naleśniki są tak uniwersalną bazą, że śmiało można kombinować z dodatkami.
Składniki na 15 sztuk:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka jasnego piwa
– 2 jajka
– 2 łyżki stopionego masła
– sól
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki możemy podawać z sosem pomidorowym, szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i świeżą bazylią lub ulubionymi dodatkami.
Zobaczcie jeszcze całą naszą rodzinę placków na piwie 🙂
I moje naleśniki w towarzystwie faszerowanych placków, na które przepis będzie już niebawem.
1 Odpowiedź
[…] pokazywałam Wam naleśniki na piwie. Powstały one w trakcie przepysznej sesji, którą przygotowałyśmy z Martyną do ostatniego […]