Faszerowane placki
Niedawno pokazywałam Wam naleśniki na piwie. Powstały one w trakcie przepysznej sesji, którą przygotowałyśmy z Martyną do ostatniego numeru KOTŁA. Tego dnia zrobiłyśmy dwa rodzaje placków, naleśniki i racuchy. Wszystkie je łączyło to, że miały dodatek piw – jednego z głównych bohaterów ostatniego numeru magazynu. Do obejrzenia całej sesji odsyłam na strony 47-56.
Z mojej strony oprócz uniwersalnych naleśników na piwie były też placki faszerowane szpinakiem i fetą. To wariacja na temat placków z serkiem i szparagami, które również Wam polecam. W dzisiejszych przemycam szpinak i czosnek, ale śmiało możecie kombinować z farszem. Z poniższego przepisu w 45 minut przygotujecie 12 sztuk, którym dzięki foremek do ciastek możecie nadać różne kształty.
Składniki na placki:
– 300 g mąki pszennej
– 150 ml jasnego piwa
– 50 g śmietany
– ½ łyżeczki soli
– olej do smażenia
Składniki na farsz:
– 20 g masła
– 100 g świeżego szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 100 g fety
– pieprz
Masło roztapiamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem. Wrzucamy szpinak, a kiedy zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno posiekany czosnek i po chwili fetę. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Szykujemy małą miseczkę z wodą. Wszystkie składniki na placki zagniatamy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na cienki placek. Foremką do ciastek lub szklanką wycinamy kształty – po dwa na jeden placek. Na środek jednego nakładamy farsz i rozprowadzamy go po cieście, zostawiając ½ cm od brzegu, który smarujemy odrobiną wody. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i sklejamy. Na koniec dociskamy brzegi końcówką widelca.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiary tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy same lub z sosem czosnkowym.
Piękne zdjęcia i super danie. I serduszka 🙂 <3
Dziękuję 🙂 To była bardzo przyjemna sesja, a na koniec siadłyśmy z Martyną i zjadłyśmy prawie wszystko 😀