Placki z czarnuszką i farszem serkowo-szparagowym
Genialne, puszyste, niewielkie placki z czarnuszką, przygotowane na maślance i sodzie. W środku serek o smaku pesto i rukoli oraz zielone szparagi. Jako uzupełnienie proponuję jogurtowy sos bazyliowy. Pyszne i bardzo szybkie danie – spróbujcie koniecznie!
Składniki na 8 faszerowanych placków (2 porcje):
– 1 szklanka (180 g) mąki
– 1/2 szklanki (180 g) maślanki
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli
– 100 g cienkich, zielonych szparagów
– 1/2 opakowania serka Apetina pesto i rukola
Składniki na jogurtowy sos bazyliowy:
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 garść posiekanych listków bazylii
– sól i pieprz
Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Najlepiej tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Z mąki, maślanki, czarnuszki, sody i soli zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć parzystą ilość placuszków. Połowę posmarować serkiem – 1 łyżeczka na 1 placek i ułożyć szparagi. Przykryć pozostałymi plackami, zgnieść brzegi i docisnąć widelcem. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i piec aż się przyrumienią z dwóch stron. Podawać z sosem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników.
Wpis bierze udział w konkursie:
Aktualizacja – dzięki plackom zostałam posiadaczką cudownego robota planetarnego. Do tego jest czerwony, czyli najszybszy 😉
Takie jedzenie bardzo mi odpowiada:)
Mi też 🙂 Szczególnie, że powstało gdy lodówka praktycznie świeciła pustkami 😉