Ciasto z karmelizowanym rabarbarem
Ciasto z karmelizowanym rabarbarem to mój wiosenno-letni klasyk. Kruchy spód, owocowa masa i kruszonka na górze. Czasem do masy lądują też truskawki, które do rabarbaru świetnie pasują. Przepis na to ciasto znajdziecie również w specjalnej broszurce, którą będzie można zdobyć w najbliższy piątek i sobotę na Europie na widelcu na wrocławskim rynku. Przy okazji tej imprezy magazyn KOCIOŁ przy wsparciu Biura Promocji Miasta wydał piękną książeczkę z dolnośląskimi obiadami na 4 pory roku. Jest śliczna, więc jeżeli będziecie we Wrocławiu w najbliższych dniach, to koniecznie przyjdźcie po nią do naszego stoiska 🙂
Składniki na kruchy spód (foremka o wymiarach 24 x 24 cm):
– 200 g mąki pszennej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 70 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka w temperaturze pokojowej
– 30 g śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Składniki na masę rabarbarową:
– 500 g rabarbaru (polecam taki mocno czerwony, środek ciasta będzie wtedy różowy)
– 100 g cukru
– 2 łyżki wody
Składniki na kruszonkę:
– 100 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– 20 g cukru waniliowego
– 70 g masła
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania blaszki do pieczenia
– bułka tarta
– cukier puder
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem. Masło miksujemy z żółtkami i śmietaną (lub jogurtem) na puszystą masę i mieszamy z suchymi składnikami. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, po czym wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto pieczemy w 180°C przez 25 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy.
Rabarbar kroimy w kostkę (bez obierania). Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, mieszamy z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy grzanie. Całość powinna bulgotać przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Przez cały ten czas nie mieszamy masy. Dodajemy rabarbar i dusimy przez 5 minut. Studzimy i odcedzamy na sitku. Uzyskany sok rozrzedzamy wodą i podajemy jako lemoniadę.
Suche składniki kruszonki mieszamy ze sobą i zalewamy roztopionym masłem. Masę rozdrabniamy w dłoniach.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbarową masę, posypujemy łyżką bułki tartej i kruszonką. Pieczemy w 180°C przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.