Pesto z zielonego groszku
Pesto z zielonego groszku niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem do mięsa, chociaż zaserwowane z makaronem może też grać pierwsze skrzypce. Sprawdzi się również na kanapce, jak i w roli dipu.
Więcej pomysłów na groszek znajdziecie w 5 numerze magazynu KOCIOŁ, gdzie obok rabarbaru był on głównym bohaterem.
Składniki:
– 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki startego żółtego sera
– 4 łyżki oliwy
– 4 połówki suszonych pomidorów (z oliwnej zalewy)
– sól i pieprz
Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3-5 minut. Odcedzamy i miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami. Przyprawiamy do smaku.
Pesto możemy podawać z ugotowanym makaronem spaghetti, podgotowanym groszkiem i pestkami dyni. Jako dodatek dobrze sprawdzi się też ser.