Sałatka ze smażonym serem
Sałatka ze smażonym serem jest mało dietetyczna, za to bardzo sycąca. Śmiało może wkroczyć na stół w ramach głównego dania. Przepis na dwie porcje.
Składniki:
– 50 g sałaty (u mnie rukola)
– 2 ogórki konserwowe
– 2 pomidory
– 1/2 cebuli
– oliwa
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz
– 150 g żółtego sera
– 1 jajko
– bułka tarta
– 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
– olej
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Skropić oliwą, octem balsamicznym i przyprawić solą i pieprzem. Ser żółty pokroić na kawałki o wymiarach mniej więcej 2 cm x 2 cm x 2 cm. Do jednej miseczki rozbić jajko i wymieszać widelcem. Do drugiej miseczki nasypać bułkę tartą i wymieszać ją z czerwoną papryką. Każdy kawałek sera obtoczyć w jajku, a następnie w bułce. Czynność powtórzyć. Ser powinien być opanierowany bardzo dokładnie, inaczej wypłynie w trakcie smażenia. Dla pewności w trakcie obtaczania w bułce tartej warto ser mocnej docisnąć. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik papierowy oby pozbyć się nadmiaru oleju, następnie ułożyć na sałatce. Podawać na ciepło z pieczywem lub frytkami.
Uwielbiam takie sałatki!
Pomysł z tym serem jest rewelacyjny. Nigdy w takiej wersji go nie jadłam, ale zapowiada się pysznie.
Gorąco polecam 🙂
przypomniała mi się wizyta w Czechach. Tam wszędzie podawano ser smazony z frytkami!
Zgadza się. I do tego zimne piwko 🙂