Sałatka deluxe
Sałatki zazwyczaj powstają u mnie z produktów, które mam akurat pod ręką. Tym razem było inaczej i długo przed jej przygotowaniem przemyślałam połączenia smakowe. A zaczęło się od sałaty Lollo, którą zakupiłam na Wrocławskim Bazarze Smakoszy. Pomyślałam, że skoro sałatę mam wyjątkową, to i reszta składników powinna taka być. Idąc tym tropem dołączyłam do niej wędzoną kaczą pierś, ser Grès Champenois, podsmażone kurki i uprażone orzechy włoskie. Charakteru całości nadał dressing ze świeżego majeranku. Okazało się, że połączenie to jest przepyszne, więc gorąco polecam.
Składniki na 2 porcje:
– główka czerwonej sałaty Lollo
– 100 g sera Grès Champenois
– 50 g wędzonej kaczej piersi w plastrach
– 16 zielonych oliwek
– 5 suszonych pomidorów
– 50 g łuskanych orzechów włoskich
– 1 łyżka masła
– 100 g kurek
– 1 mała biała cebula
– sól i pieprz
Składniki na dressing:
– 3 garści listków majeranku
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 4 łyżki oliwy
– sól i pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Ser pokroić na spore kawałki i razem z plastrami kaczki ułożyć na sałacie. Dodać całe oliwki i pomidory pokrojone na mniejsze kawałki.
Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć przez kilka minut. Przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim oczyszczone grzyby. Po 20 minutach dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i smażyć przez dodatkowe 2 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki razem z uprażonymi orzechami.
Przygotowanie dressingu polega na zmiksowaniu blenderem wszystkich składników na gładką masę. Gotową sałatkę należy nim polać przed podaniem.