Warzywne kotleciki
Przepis na warzywne kotleciki już raz się pojawił na blogu. Znajdziecie go tutaj. Tym razem z ciut składników, za to jest duża szansa, że znajdziecie je u siebie w lodówce. Z przepisu wychodzi 10 kotlecików.
Składniki:
– 200 g bobu
– 5 pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 cebuli
– 1/4 cukinii
– 70 g wędzonego sera
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– pieprz
– kilka kropli tabasco
– 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
– olej do smażenia
Bób gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skórek. Zmiksować blenderem. Pieczarki i warzywa pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podzielić na 10 części, uformować kulki, obtoczyć w bułce tartej, delikatnie spłaszczyć. Smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Kotleciki świetnie smakują z sosem czosnkowym. Pasują zarówno do pieczonych, jak i nacinanych ziemniaczków.
Wyglądają pysznie
Były bardzo dobre 🙂