Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanesca, czyli zdzirowaty makaron 😉 Nazwa pochodzi nie tyle od pikantnego smaku, co od składników, które zawsze można mieć pod ręką, w lodówce lub szafce, i tak jak tytułowa pani lekkich obyczajów ugotować danie o każdej porze dnia lub nocy. Jest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut.
Składniki na 2 porcje:
– 2 porcje makaronu (około 130 g)
– 2 łyżki oliwy
– 7 filecików anchois
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki płatków chili
– 1 puszka pomidorów
– 15 kaparów
– 15 czarnych oliwek
– 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki i oregano)
– sól i pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekane fileciki anchois i smażyć przez 2 minuty, rozgniatając je łyżką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki chili i smażyć minutę. Następnie wrzucić odsączone pomidory, kapary i posiekane oliwki. Dusić przez około 15 minut aż sos się zredukuje. Na koniec dodać posiekane zioła i ewentualnie odrobinę soli i pieprzu do smaku. Sos będzie dosyć słony od anchois, kaparów i oliwek i ostry od chili, więc przed dodaniem przypraw należy sprawdzić czy jest to konieczne. Wymieszać z ugotowanym makaronem i zjadać ze smakiem.