Pizza
Klasyczna pizza z chrupiącym spodem.
Składniki na ciasto na pizzę dla 3-4 osób:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 200 – 250 ml ciepłej wody
– 400 g mąki + do podsypania
– 1 łyżeczka oliwy + do posmarowania
– 1 łyżeczka soli
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z miodem, a następnie z wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Dodać mąkę, oliwę i sól i zagnieść ciasto. Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć miksera z mieszadłami w kształcie spirali/haków (lub zagniatać ręcznie). Miksować do uzyskania jednolitej, dosyć kleistej masy. Oprószyć mąką i uformować z ciasta kulę. Uderzyć nią kilka razy o blat (uwolni się gluten i ciasto lepiej wyrośnie 🙂 ). Przełożyć do miski posmarowanej cieniutką warstwą oliwy i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny – szybciej, jeżeli macie ciepło w domu). Ciasto oprószyć mąką i cienko rozwałkować na wymiar ciut większy od blachy. Placek wyłożyć na blachę posmarowaną niewielką ilością oliwy. Wystające brzegi zawinąć do środka. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. W tym czasie można przyszykować i układać dodatki na pizzy. U mnie zawsze występują pieczarki, cebula i papryka. Często pojawia się również brokuł, jajko ugotowane na twardo i oliwki. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Przepis znajduje się tutaj. Można go także zastąpić ketchupem. Wyłożyć dodatki i posypać startym żółtym serem lub mozzarellą. Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (u mnie 250 stopni) przez 12 – 15 minut. Ciasto i ser muszą być przyrumienione. Gotową pizzę posypać rukolą.
Wygląda bardzo apetycznie, ale jajko bym jednak zdjęła 😉
A dziękuję 🙂 A co do jajka, to mi też na początku nie chciało pasować. Spróbowałam i teraz obowiązkowo jest na każdej pizzy 😉
a jajkiem? ciekawie. nigdy takiej nie widziałam.
Pizza z jajkiem ugotowanym na twardo jest na prawdę pyszna 🙂 Kiedyś jadłam taką z jajkiem sadzonym, które ścięło się bezpośrednio na cieście. Też była bardzo dobra. Mam ją w planach do wypróbowania 🙂