Włoskie sakiewki
Drożdżowe sakiewki z ciasta na pizzę z nadzieniem z pieczarek, cukinii i miksu trzech serów. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, jak również z ketchupem. Z przepisu wychodzi 6 porcji.
Składniki na ciasto:
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 450 ml ciepłej wody
– 800 g mąki + do podsypania
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
– 1 cebula
– 400 g pieczarek
– 2 łyżki oliwy
– 1 kostka rosołowa, grzybowa
– 400 g pieczarek
– 1 duża cukinia
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki bazylii
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 150 g serów (gouda, mozzarella, z niebieską pleśnią)
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 1 warstwa pora
– 1 łyżka oleju
– 1 jajko
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem. Dodać wody, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie rozczyn z drożdży wymieszać mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) z mąką, solą i oliwą. Miksować przez 10 minut aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Oprószyć ciasto mąką, wyciągnąć z miski i zagnieść. Uderzyć ciastem kilka razy o blat/stolnicę (uwolni się wtedy gluten i ciasto lepiej wyrośnie). Przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oliwie (około 5 minut). Dodać kostkę grzybową i pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć aż pieczarki puszczą wodę, po czym dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Dusić aż woda wyparuje. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Dodać sery pokrojone na mniejsze kawałki, koncentrat i przyprawić do smaku.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą oprószyć mąką i rozwałkować. Talerzykiem wyciąć okręgi. Na środek każdego okręgu nałożyć farsz, brzegi ciasta podnieść do góry i zawiązać paskiem pora pokrojonego wzdłuż. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować, pociąć na paski, wyłożyć na nie farsz i zrolować (powstaną ślimaczki z farszem). Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem (lub na papierze do pieczenia). Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
prezentują się naprawdę wspaniale 😉
Boskie danie…zrobie jak wroce do Wroclawia!!! DANIE NA KONKURS!!!
przecudne te sakiewki 🙂 pyszności