Czekoladowe muffinki z brzoskwiniami
Jogurtowe, czekoladowe muffinki z brzoskwiniami i kawałkami czekolady. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 100 g jogurtu naturalnego
– 75 g oleju
– 300 g brzoskwiń z puszki (3 połówki)
– 50 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli w drugiej misce. Cały czas miksując dodać żółtka, jogurt i olej. Połączyć mikstury z obu misek. Dodać 1 połówkę brzoskwini pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Napełnić foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w kostkę i delikatnie docisnąć. Wierzch każdej muffinki posypać posiekaną czekoladą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
wyśmienite!
Dziękuję za przepis : >
Proszę 🙂 Cieszę się, że muffiny smakowały 🙂
No to zaczynamy robić 😉 aż się doczekać nie mogę kiedy je spróbuję 🙂
Trzymam kciuki 🙂
To pierwszy przepis na tym blogu, z którego skorzystałam i muszę przyznać, że jest świetny.
Muffinki wyszły smakowite, apetyczne, wilgotne i delikatnie „biszkoptowe” – pyszne. Mocno czekoladowe, ale nie gorzkie, a przy tym nieprzesłodzone.
Właśnie takiego przepisu szukałam – dziękuję 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis i że przypadł Ci do gustu 😀
Wszystko co tylko czekoladowe musi być wspaniałe 😉
Czekolada i brzoskwinie… Pycha!
oo takie spore te muffinki, nie? Piękne i baaardzo czekoladowe 🙂
Wyglądają pysznie, a czekolada i brzoskwinie to zdecydowanie dobre połączenie. 🙂
No i bardzo podoba mi się stylistycznie pierwsze zdjęcie!