Tarta z czekoladą i migdałami
Pyszna tarta na klasycznym, kruchym spodzie, który prezentowałam niedawno przy okazji walentynkowych ciasteczek. Z mięciutkim, czekoladowym środkiem i migdałami na wierzchu. Jest prosta w przygotowaniu, a na pewno zrobi wrażenie na osobach, które nią poczęstujecie.
Składniki na spód o wymiarach 35 x 11 cm:
– 200 g mąki + do podsypania
– 70 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki wody
– duża szczypta soli
Składniki na masę czekoladową:
– 330 ml śmietanki 30-36%
– 200 g mlecznej czekolady
– 25 g (2 łyżki) kakao
– 20 g (1 łyżka) mąki
– 1 jajko
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania formy
– 30 g posiekanych migdałów
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą, rozwałkować na placek odrobinę większy od formy do pieczenia, a następnie przenieść na foremkę wysmarowaną masłem (Ja używam miksera do połączenia składników, następnie zagniatam ciasto w kulkę, rozwałkowuję i przenoszę na foremkę lub ją nim wylepiam). Docisnąć do dna i boków, a wałek przetoczyć przez brzegi foremki. Ciasto będzie wtedy idealnie dopasowane i pozbędziemy się jego nadmiaru, z którego można upiec dodatkowe ciasteczka. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Na schłodzonym cieście ułożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać fasolę, ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Dzięki obciążeniu ciasto nie urośnie w trakcie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec dodatkowe 5 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę czekoladową. Śmietankę podgrzać w garnku z grubszym dnem, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, kakao, mąkę i jajko. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec przez kolejne 15 minut. Następnie posypać posiekanymi migdałami i piec jeszcze 5 minut. Masa może w trakcie pieczenia odrobinę urosnąć, jednak oklapnie po wystudzeniu i tarta będzie bez wybrzuszeń.
Jeżeli zostanie Wam nadmiar masy czekoladowej, to możecie go przelać do foremek i piec razem z ciastem – będą dodatkowe porcje deseru.
Czy można z podanych ilości zrobić tartę w tradycyjnej, okrągłej formie? Wygląda cudnie! 🙂
Jasne, że można 🙂 Użyj foremki o średnicy około 22 cm. Smacznego! 🙂
pięknie się prezentuje 🙂 skusiłabym się na kawałeczek
Pycha!
Zgadzam się 😉