Sernik fistaszkowy
Ostatnio prezentowałam przepis na domowe masło orzechowe, a następnie na owsiane ciasteczka z jego dodatkiem. Dzisiaj przedstawiam sernik fistaszkowy, czyli sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladowa i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Nawet jeżeli nie jesteście fanami masła orzechowego, to myślę, że ten wypiek i tak Wam zasmakuje, ponieważ ma tylko orzechową nutę. Ciasto jest dosyć niskie, ponieważ przygotowałam je z 0,5 kg sera twarogowego. Można jednak podwoić ilość masy i mieć klasyczny, wysoki sernik. Należy go wtedy piec 20-30 minut dłużej.
Składniki na spód:
– 150 g herbatników lub maślanych ciastek
– 30 g masła
Składniki na masę:
– 2 jajka
– 100 g cukru pudru
– 100 g (5 łyżek) masła orzechowego
– 0,5 kg sera twarogowego (z wiaderka)
– 40 g (2 łyżki) mąki
Składniki na polewę czekoladową:
– 50 g (4 łyżki) śmietanki 30-36%
– 90 g (niepełna tabliczka) mlecznej czekolady
– 20 g (1 łyżka) masła
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny*
– 1 łyżka ciepłej wody
* Żelatyna spowoduje, że polewa będzie pięknie błyszczeć, nawet po wystygnięciu. Wegetarianie oczywiście powinni ją pominąć.
Dodatkowo:
– 50 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie spodu sernika:
Ciastka pokruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i roztłuc tłuczkiem. Masło roztopić (np. wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki) i wymieszać z ciastkami. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Przesypać ją do tortownicy z odpinanym dnem i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Przygotowanie masy serowej:
Jajka zmiksować z cukrem, a następnie z masłem orzechowym. Dodać ser i mąkę i ponownie zmiksować ale tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie spowoduje napowietrzenie się masy, przez co sernik w trakcie pieczenia urośnie, a zaraz po nim opadnie na środku, zostawiając wysokie boki. Masę wylać na ciasteczkowy spód i uderzyć kilka razy o blat. Dzięki temu uciekną niepotrzebne pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Na niższą półkę wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki niemu w trakcie pieczenia będzie większa wilgotność powietrza i sernik nie popęka. Sernik upieczony to taki, który jest ścięty po bokach, a na środku lekko galaretowaty. Stężeje gdy osiągnie temperaturę pokojową. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem polać polewą czekoladową
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Śmietankę podgrzać w garnku z grubszym dnem, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Jak się rozpuści dodać masło, kakao i cukier puder. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Rozprowadzić po schłodzonym cieście.
Część orzeszków ziemnych zmiksować blenderem, wymieszać z resztą i posypać jeszcze ciepłą polewę.
Mało jest przepisów z fistaszkami, sernik obiecująco wyglada, wierzę,że smakuje świetnie. Zupełnie nie przeszkadza mi,że jest niski, ślicznie sfotografowany. 🙂
Dziękuję 🙂 Trochę się obawiałam tego połączenia, dlatego przygotowałam sernik z mniejszej porcji sera. Teraz już wiem, że śmiało można robić z kilograma 🙂 Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis Kasiu. Zapisuję do wykorzystania.
Korzystaj, bo sernik pyszny 🙂 Ląduje w czołówce moich wypieków 🙂