Domowe masło orzechowe
Lubicie masło orzechowe? Teraz możecie przygotować je sobie sami w domu. Jest banalnie proste, ponieważ polega na podprażeniu orzeszków i zmiksowaniu ich blenderem z dodatkiem dwóch składników.
Składniki na słoiczek o pojemności 200 g:
– 150 g solonych orzeszków ziemnych
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżka oleju rzepakowego
Orzeszki uprażyć, czyli wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię na około 5 minut aż się lekko przyrumienią. Należy pamiętać o tym aby co kilka chwil potrząsać patelnią.
Orzeszki zmiksować blenderem z miodem i olejem. Początkowo powstanie masa o konsystencji mokrego piasku, która z czasem zamieni się w masło, należy tylko wytrwale miksować. Jest to niezły test dla sprzętu kuchennego, warto więc robić to na raty, aby blender się nie przegrzał. Ja łącznie miksowałam grubo ponad 15 minut, z kilkoma przerwami na przestudzenie blendera.
o tak, dobry blender i nie ma problemu z miksowaniem 🙂
Ale ładne dla oka zdjęcia 🙂 A blender rzeczywiście musi być dobry, tzn. mieć wysoką moc. Mój nie dał rady 🙁
Dzięki 😀 Ja myślała, że mój też nie podoła, ale okazało się, że trzeba po prostu długo miksować. Dodanie oleju i miodu też pomaga i całość zaczyna się robić bardziej płynna. Niektórzy robią masło orzechowe z samych orzeszków, ale to muszą mieć do pomocy jakieś turbo-maszyny 😉
Tyle razy się za niego zabierałam, w końcu chyba się zmobilizuję:)
Polecam, wystarczy dobry blender 🙂