Krem porzeczkowy (blackcurrant curd)
Słodko-kwaśny krem z czarnych porzeczek z alkoholowym twistem. Idealny do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów. Banalnie prosty i szybki, a przy okazji można wykorzystać owoce z nalewki z czarnej porzeczki 🙂
Składniki na słoiczek o pojemności 300 ml:
– 100 g czarnych porzeczek
– 80 g cukru
– 40 g masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z cytryny
– 100 g owoców z nalewki z czarnej porzeczki (to jest połowa owoców uzyskanych z przygotowania nalewki z tego przepisu)
– 50 g nalewki z czarnej porzeczki
Świeże porzeczki obrać, umyć i przełożyć do garnka z grubszym dnem lub na patelnię. Dodać cukier, masło, żółtka i sok z cytryny. Całość wymieszać i zagotować. Po 10-15 minutach ściągnąć z ognia, dodać owoce z nalewki i samą nalewkę i całość zmiksować blenderem. Przełożyć do słoiczków. Krem po wystygnięciu zgęstnieje.
Krem zużyłam przy przygotowywaniu potrójnej Pavlovej z tego przepisu. Użyłam całego ale spokojnie wystarczy połowa, będzie widać więcej bezy 😉
to bezowe cudo na końcu… szaleństwo!
Oj tak, to była rozpusta 😉