Owsiane ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą
Pyszne ciasteczka na bazie płatków owsianych, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i kawałków gorzkiej czekolady. Twarde i chrupiące, idealne do szklanki zimnego mleka lub porannej kawy.
Składniki na 70 ciastek (2 blachy):
– 1 kostka (200 g) miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 5 łyżek (100 g) masła orzechowego
– 2/3 szklanki (100 g) orzeszków ziemnych (prażonych, solonych)
– 3 szklanki (350 g) płatków owsianych
– 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (lub drobinek czekoladowych)
– 1 szklanka (160 g) mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło zmiksować mikserem z cukrem, dodać jajko i masło orzechowe i ponownie zmiksować. Orzeszki posiekać lub lekko pokruszyć blenderem (powinny być dosyć spore, aby przyjemnie chrupały w trakcie jedzenia). Dodać do miski razem z resztą składników. Zmienić mieszadła miksera na haki i zmiksować ze soba wszystkie składniki. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką lub dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Owsiane ciasteczka zaraz po wypieczeniu będą miękkie, jednak stwardnieją i zrobią się chrupiące po wystudzeniu.
Moje smaki!
Wygladaja pysznie!
Tez kocham owsiane ciasteczka!
🙂
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bardzo kuszące, jestem fanem takich ciastek 🙂 przepis zapisuje
Asiu, ja kocham owsiane ciasteczka i bardzo często je piekę 🙂 Na blogu to już 7 przepis 😛
Świetny przepis, na pewno wykorzystam. Super zdjęcia!.
Dziękuję, a ciastka polecam, bo są bardzo smaczne i proste do przygotowania 🙂