Owsiane muffinki z morelami
Delikatnie czekoladowe muffinki z płatkami owsianymi i morelami.
Składniki:
– 150 g mąki
– 50 g płatków owsianych
– 5 g kakao
– 100 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 150 g jogurtu naturalnego
– 100 g śmietany
– 70 g oleju
– 350 g moreli (10 sztuk)
Mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w jednej misce. W drugiej misce zmiksować jajka, następnie dodać jogurt, śmietanę i olej. Morele wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Połączyć mikstury z obu misek. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić do pełna ciastem do. Owsiane muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Pycha, jak mi się marzą takie morelowe wypieki 🙂