Sernik Oreo
Zjawiskowy sernik bazujący na ciastkach Oreo. Wbrew pozorom jest banalnie prosty i naprawdę ciężko go zepsuć. Aby sernik pozostał w biało-czarnej tonacji, dodałam do niego same białka (żółtka natomiast wykorzystałam do carbonary). Ciasto piekłam przykryte folią aluminiową, aby się nie przyrumieniło. Para wodna, która wytworzyła się pomiędzy sernikiem a folią spowodowała, że ciastka ułożone na wierzchu zmiękły. Dzięki temu świetnie komponują się z kremową masą, a dodatkowo sernik bardzo łatwo można pokroić. Spód ciasta jest za to ciasteczkowy i delikatnie chrupiący. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na Waszych gościach, to z tym sernikiem się uda 🙂 Równie gorąco polecam Oreo panna cottę.
Do przygotowania tego sernika użyłam 1 większej i 3 mniejszych paczek ciastek. Łącznie było ich 34 sztuki (346 g). Na każdym opakowaniu jest napisane, ile ciasteczek znajdziecie w środku.
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
– 21 ciastek Oreo
– 60 g masła
Składniki na masę:
– 500 g sera sernikowego (takiego z wiaderka)
– masa z ciastek wykorzystanych do przygotowania spodu (70 g)
– 50 g mąki pszennej
– 50 g cukru pudru
– 2 białka
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na wierzch:
– 13 ciastek Oreo
Z ciastek, które będą wykorzystane do przygotowania spodu sernika usunąć nadzienie (nie wyrzucać go, przyda się przy robieniu masy), pokruszyć blenderem (lub przełożyć do woreczka i potraktować wałkiem lub tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem (masło najszybciej się roztapia wstawiając na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki). Powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Wyłożyć nią dno tortownicy z odpinanym bokiem i na czas przygotowywania masy sernikowej wstawić do lodówki. Można też zrobić sobie dłuższą przerwę w przygotowywaniu ciasta i zostawić spód sernika w lodówce na dłużej.
Aby przygotować masę sernikową, należy zmiksować ser z masą z ciastek, które zostały wykorzystane do przygotowania spodu. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier puder, białka i aromat waniliowy, i ponownie zmiksować. Otrzymaną masę wylać na ciasteczkowy spód.
Część ciastek na wierzch sernika pokroić na połówki, a część na ćwiartki. Ułożyć je na serowej masie. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Ja piętro niżej wstawiłam naczynie z wodą, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu zdjąć folię i zostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Sernik bierze udział w konkursie „Sernik dla miksera”.
A jaki ser z wiaderka ?
Ja używam „Mój ulubiony” z Wielunia. Najlepiej sprawdzić skład kilku i wybrać ten z najprostszym. Jeżeli po otwarciu będzie rozwarstwiony to można odlać wodę z wierzchu.
Witam, czy jeśli ciasto będę robić w tortownicy 15-16cm to ile powinnam wydłużyć czas pieczenia? Czy nie bedzie to konieczne? Pozdrawiam! 🙂
Pieczenie może zająć trochę dłużej. Sernik będzie gotowy jak brzegi będą ścięte, środek może zostać galaretowaty, trzęsący. Zetnie się w trakcie studzenia. Zajrzałabym po godzinie, następnie po 15 minutach ?
Pyszny serniczek: w wersji z malinowymi serduszkami wyglądał jak marzenie. Bardzo dziękuję! i na pewno powtórzę ten przepis w mojej kuchni ku ogromnej radości Synka 😉
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował i się podobał 🙂 Mam nadzieję, ze Synkowi również przypadnie do gustu 🙂
Jaka średnica formy? 🙂
22 cm, już dopisuję do przepisu 🙂 Mniejsza też może być, ponieważ sernik jest dosyć niski.
witam! ja posiadam jedynie pozostałości po ciastkach oreo (!) wszystko ze środka dzieci pozjadały 😉 a zostały mi kruszone ciasteczka. co zatem mogłabym dodać do masy serowej zamiast tej nieszczęsnej masy z ciasteczek ?
Witam, proponuję dosłodzić masę dodatkową ilość cukru pudru. Dałabym jakieś 30 g 🙂
Moje pierwsze ciasto,które zrobiłam sama. Bardzo smakowało i wszyscy chwalili. Super strona,już szukam kolejnego fajnego przepisu. Polecam!
Wow, gratuluję pierwszego wypieku 🙂 Trzymam kciuki za kolejne 🙂
Mąka ziemniaczana?
Mąka pszenna. Dopisałam do przepisu 🙂
I bez dodatku mąki ziemniaczanej też wyjdzie? I jeszcze jedno pytańko: dodając te białka do sera to trzeba je wcześniej ubić na pianę czy nie trzeba? 😉
Tak, prawdę mówiąc można by nawet pominąć w ogóle mąkę, byłby jeszcze bardziej kremowy 🙂 Ten sernik w ogóle jest bardziej podobny do nowojorskiego, niż klasycznego polskiego. I nie trzeba w nim ubijać białek, wystarczy je zmiksować z serem 🙂
Witam,
Znalazłam dzisiaj ta pełna smakowitości stronę, w sobotę zrobię dla gości sernik Oreo 🙂 Jestem ciekawa czy wyjdzie :))
Cudownie! Na pewno wyjdzie, będę trzymać kciuki 🙂 Jak goście mają być w sobotę, to sernik najlepiej będzie upiec w piątek, żeby się schłodził przez noc w lodówce. Pozdrawiam i zapraszam w ponownie odwiedziny 🙂 Czekam na wieści czy smakowało 😉
Czy dno wykładasz papierem do pieczenia badz smarujesz margaryna i posypujesz bułka tarta? 🙂
Niczym nie smaruję ani nie wykładam 🙂 Ciasteczka wymieszane z roztopionym masłem są na tyle tłuste, że nic nie przywiera, a sernik ładniej wygląda bez folii aluminiowej na dnie 🙂
A czy masło moge zastąpic margaryną? 🙂 Dzięki za odpowiedz, lece do sklepu po składniki!
Ja uwielbiam masło w wypiekach. Tutaj jest go na tyle mało, że możesz zastąpić margaryną, a nawet olejem roślinnym. Tłuszcz ma połączyć pokruszone ciasteczka tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku 🙂 Powodzenia 🙂
Świetnie wygląda 🙂 Planuję zrobić ten sernik i chciałam się spytać jakiej średnicy jest tortownica?
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik pieczony w niej jest dosyć niski – jak na zdjęciach. Żeby otrzymać klasyczny, wysoki należy podwoić ilość składników na masę i piec jakieś 15 minut dłużej. Przy brzegach sernik powinien być ścięty, na środku może być lekko galaretowaty – stężeje w trakcie studzenia 🙂 Smacznego!
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Pozdrawiam
Hej,
fajny przepis, na pewno skorzystam. Szkoda, że strona jest taka ciemna i przez to mało przyjemna dla oka 🙁 mam nadzieję, że da się coś z tym zrobić, albo chociaż dodać tryb jasny, do szybkiego przełączenia 🙂
pozdrawiam!
Zbieram się do zmiany wyglądu strony. Dziękuję za komentarz, mam teraz dodatkową motywację 🙂 A sernik polecam, bo jest pyszny i robi wrażenie na częstowanych osobach 🙂
160 stopni z termoobiegiem czy bez???
Ja piekę zawsze bez termoobiegu 🙂
Ładny 🙂 Nigdy nie jadłam oreo….
Ja też nie, dopiero w tym serniku 🙂 A same ciastka są mocno chrupiące ze słodkim, mlecznym kremem pomiędzy.
Zachwycający, wyjątkowo efektownie się prezentuje 🙂
Dzięki 🙂 Smakuje tak dobrze, jak wygląda 🙂
Prześliczny 🙂
Dziękuję 🙂