Sernik Oreo

Możesz również polubić…

36 komentarzy

  1. Anita pisze:

    A jaki ser z wiaderka ?

    • Kasia pisze:

      Ja używam „Mój ulubiony” z Wielunia. Najlepiej sprawdzić skład kilku i wybrać ten z najprostszym. Jeżeli po otwarciu będzie rozwarstwiony to można odlać wodę z wierzchu.

  2. Angelika pisze:

    Witam, czy jeśli ciasto będę robić w tortownicy 15-16cm to ile powinnam wydłużyć czas pieczenia? Czy nie bedzie to konieczne? Pozdrawiam! 🙂

    • Kasia pisze:

      Pieczenie może zająć trochę dłużej. Sernik będzie gotowy jak brzegi będą ścięte, środek może zostać galaretowaty, trzęsący. Zetnie się w trakcie studzenia. Zajrzałabym po godzinie, następnie po 15 minutach ?

  3. Ela pisze:

    Pyszny serniczek: w wersji z malinowymi serduszkami wyglądał jak marzenie. Bardzo dziękuję! i na pewno powtórzę ten przepis w mojej kuchni ku ogromnej radości Synka 😉

    • Kasia pisze:

      Bardzo się cieszę, że serniczek smakował i się podobał 🙂 Mam nadzieję, ze Synkowi również przypadnie do gustu 🙂

  4. Anna pisze:

    Jaka średnica formy? 🙂

  5. witam! ja posiadam jedynie pozostałości po ciastkach oreo (!) wszystko ze środka dzieci pozjadały 😉 a zostały mi kruszone ciasteczka. co zatem mogłabym dodać do masy serowej zamiast tej nieszczęsnej masy z ciasteczek ?

  6. Marta pisze:

    Moje pierwsze ciasto,które zrobiłam sama. Bardzo smakowało i wszyscy chwalili. Super strona,już szukam kolejnego fajnego przepisu. Polecam!

  7. Gośka pisze:

    Mąka ziemniaczana?

    • Kasia pisze:

      Mąka pszenna. Dopisałam do przepisu 🙂

      • Gośka pisze:

        I bez dodatku mąki ziemniaczanej też wyjdzie? I jeszcze jedno pytańko: dodając te białka do sera to trzeba je wcześniej ubić na pianę czy nie trzeba? 😉

        • Kasia pisze:

          Tak, prawdę mówiąc można by nawet pominąć w ogóle mąkę, byłby jeszcze bardziej kremowy 🙂 Ten sernik w ogóle jest bardziej podobny do nowojorskiego, niż klasycznego polskiego. I nie trzeba w nim ubijać białek, wystarczy je zmiksować z serem 🙂

  8. Agata pisze:

    Witam,

    Znalazłam dzisiaj ta pełna smakowitości stronę, w sobotę zrobię dla gości sernik Oreo 🙂 Jestem ciekawa czy wyjdzie :))

    • Kasia pisze:

      Cudownie! Na pewno wyjdzie, będę trzymać kciuki 🙂 Jak goście mają być w sobotę, to sernik najlepiej będzie upiec w piątek, żeby się schłodził przez noc w lodówce. Pozdrawiam i zapraszam w ponownie odwiedziny 🙂 Czekam na wieści czy smakowało 😉

  9. Magda pisze:

    Czy dno wykładasz papierem do pieczenia badz smarujesz margaryna i posypujesz bułka tarta? 🙂

    • Kasia pisze:

      Niczym nie smaruję ani nie wykładam 🙂 Ciasteczka wymieszane z roztopionym masłem są na tyle tłuste, że nic nie przywiera, a sernik ładniej wygląda bez folii aluminiowej na dnie 🙂

      • Magda pisze:

        A czy masło moge zastąpic margaryną? 🙂 Dzięki za odpowiedz, lece do sklepu po składniki!

        • Kasia pisze:

          Ja uwielbiam masło w wypiekach. Tutaj jest go na tyle mało, że możesz zastąpić margaryną, a nawet olejem roślinnym. Tłuszcz ma połączyć pokruszone ciasteczka tak, aby powstała konsystencja mokrego piasku 🙂 Powodzenia 🙂

  10. Justyna pisze:

    Świetnie wygląda 🙂 Planuję zrobić ten sernik i chciałam się spytać jakiej średnicy jest tortownica?

    • Kasia pisze:

      Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik pieczony w niej jest dosyć niski – jak na zdjęciach. Żeby otrzymać klasyczny, wysoki należy podwoić ilość składników na masę i piec jakieś 15 minut dłużej. Przy brzegach sernik powinien być ścięty, na środku może być lekko galaretowaty – stężeje w trakcie studzenia 🙂 Smacznego!

  11. Asia pisze:

    Hej,

    fajny przepis, na pewno skorzystam. Szkoda, że strona jest taka ciemna i przez to mało przyjemna dla oka 🙁 mam nadzieję, że da się coś z tym zrobić, albo chociaż dodać tryb jasny, do szybkiego przełączenia 🙂

    pozdrawiam!

    • Kasia pisze:

      Zbieram się do zmiany wyglądu strony. Dziękuję za komentarz, mam teraz dodatkową motywację 🙂 A sernik polecam, bo jest pyszny i robi wrażenie na częstowanych osobach 🙂

  12. Ivo pisze:

    160 stopni z termoobiegiem czy bez???

  13. GosiaZ pisze:

    Ładny 🙂 Nigdy nie jadłam oreo….

    • Kasia pisze:

      Ja też nie, dopiero w tym serniku 🙂 A same ciastka są mocno chrupiące ze słodkim, mlecznym kremem pomiędzy.

  14. gin pisze:

    Zachwycający, wyjątkowo efektownie się prezentuje 🙂

  1. 10 kwietnia 2015

    […] Oreo stworzone są do deserów! Pięknie się w nich prezentują oraz smakują. Po serniku Oreo przyszedł czas na panna cottę Oreo. Jest banalna w przygotowaniu, a oprócz podniebienia cieszy […]

Leave a Reply