Ciastka – witrażyki
Pomysł na witrażykowe ciastka podsunęła mi Alicja. Świetnie sprawdzą się jako świąteczne upominki lub ciastka choinkowe. Nie są trudne do wykonania, wystarczy odrobina cierpliwości oraz większa i mniejsza foremka do wycinania ciastek 🙂
Składniki:
– 130 g cukru
– 130 g masła
– 300 g mąki
– 2 łyżki kakao
– 30 cukierków-karmelków
Roztopić masło i wymieszać je z cukrem. Dodać mąkę i kakao. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i foremkami wyciąć kształty. Ciastka ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Cukierki podzielić na kolory, obrać z papierków i przełożyć do woreczków foliowych. Następnie pokruszyć uderzając tłuczkiem lub młotkiem. Podpieczone ciastka wyciągnać z piekarnika, środki ciastek wypełnić pokruszonymi cukierkami (należy to zrobić bardzo dokładnie i z górką). Piec przez kolejne 5 minut. Wystudzić na blaszce.
Slaby ten przepis.czuc cukier w ciescie..jak zrobic piling dla dloni a nie ciastka..zmarnowane produkty
Te ciastka są wyjątkowo bardziej do patrzenia, niż jedzenia 😉 Chociaż nie przypominam sobie, żeby był problem z ciastem. Po wymieszaniu roztopionego masła z cukrem, cukier powinien się rozpuścić.
dlaczego moje ciasto jest klejące się i za kruchę jednocześnie ? O.o
Hm, może za mało wyrobione?
wspaniałe!
mnie się bardzo podobają