Kruche ciastka bezglutenowe
Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na proste, kruche, bezglutenowe ciasteczka 🙂 Zagniecenie ciasta i uformowanie ciastek zajmuje około 15 minut, a pieczenie 25, więc spokojnie możecie zacząć je przygotować godzinę przed przyjściem gości. Dodatkowy plus – nie potrzebujecie foremek do wycinania. Wystarczy uformować kulki, a następnie je spłaszczyć. Ciacha w trakcie pieczenia delikatnie pękają, dzięki czemu powstaje ładny wzorek.
Ciastka upiekłam na podstawie przepisu na „Kruche ciastka kukurydziane” zespołu folklorystycznego Górali Czadeckich „Strzegomianki” ze Strzegomian, gm. Sobótka („Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz–Klein, 2014, Wrocław–Radków). Znajdziecie je również w 15 numerze magazynu KOCIOŁ.
Składniki na około 30 sztuk:
– 150 g mąki ziemniaczanej
– 150 g mąki kukurydzianej
– 70 g miękkiego masła
– 70 g cukru (lub 60 g cukru + 10 g cukru waniliowego)
– 2 jajka
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, to można stopniowo dodać odrobinę wody (do 3 łyżek) – ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Ciastka przed pieczeniem prezentują się tak:
I po upieczeniu:
Jestem od niedawna na diecie bezglutenowej i jutro upiekę te ciasteczka bo są łatwe i fajne opinie a lubię bardzo piec. Dziękuję
Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje 🙂
Czy masło można zastąpić olejem kokosowym?
Nie próbowałam. Masa może być rzadsza, więc zaczęłabym od dodania mniejszej ilości i ewentualnie zwiększała 🙂
Właśnie upiekłam. Zamiast cukru użyłam erytrol. Jestem zadowolona z przepisu 🙂 na pewno powtórzę
Super 🙂 Fajnie wiedzieć, że na erytrytolu też są ok 😀
Przepyszny spod do ciasta polecam ? zaryzykowalam i wyszedl idealny kruchy spod
O proszę, kolejne zastosowanie 😀
Witam,jaką mąką można zastąpić mąke kukurydziana?pozdrawiam
Jeżeli mają w dalszym ciągu być bezglutenowe to próbowałabym na jakiś orzechowych lub sklepowych mieszankach 🙂
Witam jaką mąką można zastąpić mąke kukurydzianą?pozdrawiam
Te ciasteczka bezglutenowe specjalnie upieczone dla gościa. Mam cichą nadzieje że będą smakować.
Ja też 😉 Pozdrawiam gorąco!
Zmodyfikowałam trochę przepis i dodałam wiórki kokosowe i są pyszne
Fajny twist 🙂
Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne. Troszkę zmodyfikowałam przepis. Dałam troszkę więcej soku cytrynowego i skórkę cytrynową wcześniej zaprawioną z cukrem. Udało nam się z córką wycinać też kształty z foremek. Nie można było wałkować na stolnicy, ale rozpłaszczałyśmy z córką małe kawałki na blasze i tam wycinały kształty. Ciasto warto też trochę schłodzić w lodówce i wtedy łatwiej się formuje. Piekłam 12 minut 160 stopni z termoobiegiem.
Przepis jest dziecinnie łatwy 🙂 Moja autystyczna córcia dala sobie z nim radę.
Super, cieszę się, że smakowały i dziękuję za sugestie 🙂
Ciasteczka bardzo smaczne. Jak na bezglutenowe to naprawdę chrupiąca pychotka! Poszły praktycznie zaraz po upieczeniu bo robiłam z połowy porcji żeby w razie czego nie zmarnować większej ilosci składników. Bardzo polecam!!!
Cieszę się bardzo, że zasmakowały 🙂 Mnie też zaskoczyły, jak na bezgluty 😉
U mnie się nie sprawdziły. Trudne do uformowania i niedobre w smaku.
Niestety bezglutenowe ciastka nigdy nie będą tak dobre jak te z mąki pszennej. Do tych warto dodać prawdziwy cukier waniliowy, a nie wanilinowy. Jeżeli trudno się formowały, to można było dodać jeszcze odrobinę wody, aby otrzymać konsystencję plasteliny. Przykro mi, że przepis nie podpasował.
Czy zamiast masla można dać oliwę z oliwek?
Nie próbowałam, ale gdybym miała, to użyłabym oleju. Nie wpłynie na smak ciastek tak mocno, jak oliwa.
Kurcze bo to jest dla osoby która nie może spożywać glutenu i tu jest haczyk, a czy zwykła margarynę można użyć albo jakie masło Pani użyła?
Masło nie zawiera glutenu 🙂
Zrobiłam z masłem bez laktozy i moje wybredne córki które z przymusu próbuje przestawić na bezglut były tymi ciachami zachwycone. I pachnące i pyszne
Super wiadomość, dziękuję 🙂
Ciasteczka robi się faktycznie ekspresowo. Dziękuję za przepis – wypróbowany i przetestowany na gościach;P Zrobiłam je faktycznie w ostatniej chwili, kiedy inny przepis na deser niestety nie wyszedł. Ciasteczka bezglutenowe okazały się hitem do kawy:)
Super 🙂 Bardzo się cieszę, bo też lubię mieć coś słodkiego do kawy 🙂