Sos z sera pleśniowego
Jakiś czas temu prezentowałam proste, śmietanowe sosy – koperkowy i czosnkowy. Do kompletu mam jeszcze sos z sera pleśniowego. To już drugi tego typu sosik na blogu. Pierwszy bazuje na serku mascarpone, dzisiejszy na kremówce, którą można zastąpić też kwaśną śmietaną. Wybierzcie swój ulubiony 🙂 Cały komplet śmietanowych sosów znajdziecie też w 15. numerze magazynu KOCIOŁ.
Składniki:
– 100 g sera z niebieską pleśnią
– 100 g śmietanki 30-36% (lub śmietany 12-18%)
– pieprz
Ser kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy do smaku.
Sos z sera z niebieską pleśnią gęstnieje po wystudzeniu. Ciepły pasuje do makaronu, wystudzony – do słupków warzyw oraz nachosów.
Wszystkie śmietanowe sosy: