Krem brulee
Krem brulee czyli klastyczny francuski deser. Delikatny, gęsty, waniliowy krem z cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu. Z przepisu wychodzą 4 niewielkie lub 2 spore porcje.
Składniki:
– 1,5 szklanki śmietanki 30%
– 1 opakowanie (10 g) cukru wanilinowego
– 3 żółtka
– 2 łyżki brązowego cukru + po 2 łyżeczki na kokilkę
Śmietankę zagotować z cukrem wanilinowym i chwilę podgrzewać. W tym czasie żółtka utrzeć (najlepiej mikserem) z brązowym cukrem aż do uzyskania jasnej masy (powstanie po około 3 minutach miksowania). Mieszając śmietankę dodawać po łyżce masę powstałą z żółtek i cukru. Masę przecedzić przez drobne sitko. Gotowy krem przelać do kokilek (do połowy wysokości) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przestudzić i schłodzić. Wierzch każdego deseru posypać cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika lub wstawić na kilka minut do piekarnika (na najwyższą półkę) z rozgrzaną górną grzałką. Podawać na zimno.
robiłaś palnikiem czy piekarniku? 😉 bo zastanawiam się jak duza różnica jest..
Muszę w końcu sobie taki palnik sprawić 🙂 Twój krem wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂 Był pyszny.