Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem
Pyszny i prosty, dosyć wilgotny chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem z mocno chrupiącą skórką.
Składniki:
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka miodu
– 300 ml ciepłej wody
– 250 g mąki pszennej
– 150 g mąki owsianej
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 75 g łuskanego słonecznika
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka mleka
Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z miodem, a następnie dodać 1/3 wody. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać obie mąki, drożdżowy rozczyn, pozostałą część wody, olej, sól oraz 50 g ziaren słonecznika. Wymieszać mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) przez co najmniej 10 minut. Ciasto będzie rzadkie, lejące się. Takie ma być 🙂 Foremkę do pieczenia (ja użyłam silikonowej keksówki o wymiarach 22×10 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Proces ten zajmie od 1 do 2 godzin. Ciasto można również zagnieść wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Przed pieczeniem naciąć wzdłuż, posmarować mlekiem i posypać resztą ziaren słonecznika. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec przez 60 minut. Chleb dużo nie wyrośnie. Za to ładnie się przyrumieni.
Co zrobić z resztą wody?
Dodać do ciasta na chleb. Już dopisałam w przepisie, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂 Pozdrawiam!
domowe pieczywo to temat, do którego wciąż się przymierzam 😉
Uwielbiam domowy chlebek 🙂
Upiekę sobie ten chlebek, dawno nie robiłam sama. Pozdrawiam
Smacznego 🙂