Jajko w bułce
Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, a potrzebujesz zjeść coś, co postawi Cię na nogi i doda energii? Zapomniałeś kupić świeżego pieczywa na rano, a w szafce zalegają tylko stare bułki? Na dodatek szkoda Ci czasu aby od świtu stać przy garach? Mam pomysł na śniadanie idealne – jajko zapieczone w bułce. A pod jajkiem dodatki, które śmiało można zmieniać według swoich upodobań i zawartości lodówki. Chrupiące i sycące, świetne ze szklanką soku.
Składniki:
– 2 bułki
– 50 g boczku (parzonego, wędzonego)
– 1/2 cebuli
– 2 pieczarki
– sól i pieprz
– 2 jajka
Dodatkowo:
– szczypiorek
– sałata (u mnie rukola)
– pomidorki koktajlowe
Bułki przekroić, odkrajając im czapeczki. Łyżeczką wydrążyć miąższ (ja nim nakarmiłam łabędzie ;))
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Podczas nagrzewania przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażyć, aż się przyrumieni, a następnie przełożyć do miseczki. Na patelni z tłuszczem z boczku podsmażyć cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć przez chwilę, aż się zarumienią, wymieszać z boczkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie przełożyć do wydrążonych bułek. Na wierzch każdej rozbić po jednym jajku i wstawić do piekarnika na około 15 minut – warto na pierwsze 10 minut przykryć bułki folią aluminiową, aby się za mocno nie przypiekły. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać odrobinę płynne. Podawać na sałacie, posypane posiekanym szczypiorkiem i ozdobione pomidorkami. Smacznego!
Jajko w bułce bierze udział w konkursie „Śniadanie Tymbark”.
Aktualizacja: jajko w bułce wygrało w konkursie! O tym jak zjadłam moje śniadanie w Poznaniu możecie przeczytać tutaj 🙂
1 Odpowiedź
[…] dania, które będzie się dobrze komponować ze szklanką soku. Zgłosiłam się z przepisem na jajko w bułce i mój przepis, jako jeden z pięciu, wygrał Nagrody były naprawdę niezłe, ponieważ oprócz […]