Ciasto 3bit
Lubicie batonik 3bit? Dzięki przepisowi od Ani spróbujemy zrekonstruować jego smak. Użyjemy półproduktów, co bardzo upraszcza przygotowanie i skraca czas spędzony w kuchni. Na dodatek nie będziemy w ogóle używać piekarnika 🙂 Ciasto z tego przepisu jest wyśmienite i już weszło w kanon deserów w moim domu!
Składniki na blachę o wymiarach 30 x 25 cm:
– 500 ml mleka
– 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
– 1 puszka (400 g) masy krówkowej*
– około 300 g herbatników (ja miałam 2 opakowania (po 250 g) maślanych herbatników kakaowych. Zużyłam 1 i 1/4 paczki)
– 125 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
– 400 ml śmietanki 30-36%
– 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
– 100 g (czyli 1 tabliczka) gorzkiej lub mlecznej czekolady
*można zastąpić puszką słodzonego mleka skondensowanego. Należy gotować ją przez około 3 godziny, aby masa zgęstniała
Z pół litra mleka odlać pół szklanki. Wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie i zagotować, stale mieszając. Gotowy budyń przestudzić.
Puszkę z masą krówkową wstawić na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu zmięknie i będzie łatwiej ją rozsmarować.
Herbatniki ułożyć na dnie blachy. W razie potrzeby dociąć je do wymiarów. Na herbatnikach rozsmarować ciepłą masę krówkową. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
Masło zmiksować mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ułożyć trzecią warstwę ciastek.
Śmietanę ubić mikserem, następnie dodać bitą śmietanę w proszku i zmiksować do połączenia. Masę wyłożyć na herbatniki.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią bitą śmietanę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto bierze udział w akcji „Ciasta przekładańce”.
Zrobiony w okrągłej tortownicy. Trochę zabawy z docinaniem herbatników, ale myślę, że będzie idealny tort dla mojego zięcia 🙂
Super, bardzo się cieszę, że przypasował przepis ?
Ciasto powtarzam od kilku lat i jest obłędne! :p na święta,festyny szkolne,urodziny i tak od zwyklego dnia Dzięki za ten przepis jest super 🙂
Ekstra 🙂 Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam 🙂
oszustwo! masa budyniowa wyglada jak małe bobki!
Bardzo mi przykro, że masa nie wyszła. Wiele osób robiło ciasto według tego przepisu i od żadnej z nich nie słyszałam o problemach z masą. Proszę następnym razem ściśle trzymać się przepisu. Powodzenia!
Mi też na początku się tak zrobiło, ale jak dłużej pomiksowałam było już w porządku. Cierpliwości trzeba, a ciasto naprawdę super. Cała rodzina się zawsze dopomina o „mojego” 3bita. Polecam też raffaello na herbatnikach, u mnie zrobiło furorę.
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/273-przepis-na-rafaello-z-adwokatem
Powiedz no mi ino po co tam je te masło z budyniym jak to niy uja niy pasuje do siebie
łono je po to co by Ci z tego wyszlo cos na styl masy karpatkowej… 😉
Już raz robiłam, teraz zrobię na święta. Łatwe wykonanie i baaardzo dobre. Trochę drogo wychodzi, ale jak szaleć to szaleć ;p
A ja będę robić, już za parę dni. Tiramisu bez jajek zrobiłam, wyszło boskie, chyba 2 kg przytyłam po nim 😀
Fajnie, że trafiłam w Twoje kubki smakowe 🙂 Po 3bicie może dojść jeszcze z kilogram. Ja zawsze wierzę, że pójdzie w cycki 😉
Zrobiłam. Rewelacja.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Czy budyń należy posłodzić?
Nie, budyniu nie słodzimy.
Właśnie robię 🙂 będzie apetyczne, słodkie tak jak każdy lubi 🙂 Miałam taki podobny przepis na 3 bita ale bardziej pracochłonny 🙂 Pozdrawiam
Trochę zazdroszczę, bo też bym teraz zjadła kawałeczek do kawy 😉 Smacznego 🙂
Ciasto wyszło super!łatwe w przygotowaniu a efekt powalający,polecam ten przepis.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Wygląda fantastycznie ! 🙂 Skuszę się na Twoją wersję i zrobię na weekend 😉
Super 🙂 Na pewno się uda 🙂
Pomiędzy masą budyniową a śmietaną jest coś ciemnego, czy możesz napisać co tam położyła świata bo w przepisie nic nie napisałaś a na zdjęciach jest
To jest trzecia warstwa herbatników. Faktycznie, zapomniałam o niej wspomnieć w przepisie, już dopisuję. Dziękuję za spostrzegawczość 🙂 Pozdrawiam 🙂
Klasyka 🙂 Strasznie dawno go nie jadłam 🙂 U mnie zwykle zamiast środkowej warstwy herbatników są słone krakersy. Fajnie przełamują smak 🙂
Ciekawe połączenie, będę musiała wypróbować 🙂
nie pamiętam, kiedy go ostatnio jadłam! 3bit jest świetny, łatwy, a ja nie robię. Cykl się zaczął, podupadł już po dwóch tygodniach, a tu takie ekspresowe rarytasy!
Cudowne ciacho 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam, bo jest naprawdę dobre 🙂
Witam mam pytanko, czy do budyniu dodawać cukier ?
Nie, nie trzeba 🙂