Penne z sosem serowym z kurczakiem i brokułami
Zwykły, codzienny obiad. Ale takie też jemy 😉
Dzisiaj makaron z kurczakiem, brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym.
Składniki na 2 porcje:
– 2 porcje makaronu
– 200 g piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka kurkumy (można pominąć, ja dodałam w celu osiągnięcia żółtego koloru)
– 1 mała cebula
– 5 pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 brokuła
– 50 g śmietany
– 50 g żółtego sera
– 100 g sera typu feta
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z olejem, pieprzem i kurkumą. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż się lekko przyrumieni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażyć przez około 3 minuty aż się zeszkli. Dodać pieczarki pokrojone w paski, odrobinę posolić i smażyć przez kolejne 3 minuty. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dusić przez chwilę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dorzucić na patelnię. Smażyć przez około 5 minut. Można podlać odrobiną wody. Zdjąć patelnię z ognia i odrobinę przestudzić. Następnie dodać śmietanę, starty na tarce ser i rozdrobnioną fetę. Podlać odrobiną wody i mieszając podgrzewać aż sery się roztopią. Dusić tak długo aż brokuł osiągnie ulubiony stan. Ja lubię gdy jest chrupiący, dlatego podgrzewam tylko chwilę. W międzyczasie ugotować makaron. Gdyby sos był zbyt rzadki, to należy odlać część do kubka, przestudzić, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki i wlać z powrotem na patelnię. Doprawić do smaku.
uwielbiam takie dania 🙂
Ja też, chociaż to trochę takie coś z niczego 😉