Kokosowa panna cotta
Jeżeli chociaż trochę lubicie kokosa, to w tym deserze na pewno się zakochacie. Ma dużą ilość świeżych wiórków kokosowych, które możecie zastąpić takimi z paczki. Panna cotta jest tym razem dosyć gęsta i zaskakująco sycąca. Spróbujcie koniecznie tej bardziej egzotycznej wersji.
Składniki na 6 porcji:
– 0,5 l śmietanki 30-36%
– 50 g cukru
– 200 g świeżych wiórków kokosowych (wiórki z 2/3 kokosa)
(można też użyć kupnych wiórków – są one wysuszone, więc dużo lżejsze od świeżych – wystarczy około 100 g)
– 1/3 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżeczki żelatyny
(4 jeżeli deser ma być podany na talerzykach, a nie w kieliszkach)
Dodatkowo:
– 3 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji
Śmietankę i cukier podgrzać w garnku z grubszym dnem. Zdjąć z ognia jak zacznie wrzeć przy brzegach. Dodać wiórki kokosowe i żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Proces chłodzenia można przyspieszyć wstawiając naczynie z panna cottą do zlewu lub dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Ważne jest aby nie wstawiać do lodówki ciepłego deseru, ponieważ może się on rozwarstwić.
Gdy deser osiągnie temperaturę pokojową należy przelać go do kieliszków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można także użyć foremek, a schłodzony deser podać na talerzykach. Należy wtedy do przygotowania użyć podwójnej ilości żelatyny, czyli 4 łyżeczek. Wyciągnięcie panna cotty z foremek ułatwi zanurzenie ich na chwilę w ciepłej wodzie. Przed podaniem udekorować każdą porcję połową łyżeczki wiórków kokosowych.
Wygląda przepysznie, dzisiaj zabieram się do roboty 🙂 dziękuję za inspiracje !
Cieszę się, że przepis Cię zainteresował 🙂 Smacznego 🙂