Zupa grzybowo-pieczarkowa
Pyszna zupa grzybowo-pieczarkowa z suszonych borowików i świeżych pieczarek z książki „Kuchnia wegetariańska” wydawnictwa eMKa. W oryginale jako zupa krem.
Składniki:
– 25 g suszonych borowików
– 500 ml ciepłej wody
– 4 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 500 g pieczarek
– 1 l rosołu warzywnego
– sól i pieprz
– 4 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
Grzyby włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i moczyć przez co najmniej 20 minut. W garnku podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pieczarki również pokrojone w kostkę i dusić przez 5 minut. Po tym czasie wlać rosół warzywny oraz dodać borowiki wraz z wodą, w której były moczone (grzyby można pokroić na mniejsze kawałki). Doprowadzić do wrzenia i gotować przez pół godziny. Przyprawić do smaku. Całość można zmiksować i zabielić śmietanką. W wersji „krem” lepiej jest przyprawić na samym końcu, już po zmiksowaniu. Zupę podawać samą, z grzankami lub świeżym pieczywem.