Szarlotka
Dzisiejsza szarlotka to przepis na specjalne zamówienie Magdy 🙂
Kruche ciasto, na nim pieczone jabłka z cynamonem i to wszystko zapieczone pod kruszoną. Ogromną zaletą tego ciasta jest również to, że można przygotować je na raty, nie trzeba więc spędzać połowy dnia w kuchni. Przepis bazuje na wypróbowanej recepturze na kruche ciasto z owocami i kruszonką (przepis tutaj). Ten wypiek zawsze się udaje i można go robić przez cały rok. Wystarczy tylko zmieniać owoce.
Składniki na kruchy spód:
– 200 g (1 i 1/5 szklanki) mąki
– 70 g (1/3 szklanki) cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g miękkiego masła
– 30 g (1 łyżka) jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
– 2 żółtka
Składniki na masę owocową:
– 500 g jabłek (2 sztuki)
– 30 g (2 łyżki) cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonkę:
– 100 g (3/5 szklanki) mąki
– 70 g (2/3 szklanki) cukru
– 70 g masła
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania blaszki do pieczenia
– bułka tarta
– 2 łyżeczki cukru pudru
Kruchy spód:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w jednej misce. W drugiej połączyć ze sobą (najszybciej mikserem) masło (można je szybko rozmiękczyć wstawiając na minutę do mikrofalówki – jak się roztopi to też będzie dobre), żółtka i jogurt (lub śmietanę). Następnie połączyć zawartości obu naczyń (można mikserem). Foremkę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (używając foremki silikonowej można ten krok pominąć). Ciasto przesypać do foremki (będzie miało formę gruboziarnistego piasku) i docisnąć palcami (forma powinna być równo wylepiona ciastem). Następnie wstawić formę na co najmniej godzinę do lodówki lub 15 minut do zamrażalnika.
Po wyjęciu z lodówki lub zamrażalnika nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Przestudzić.
Masa owocowa:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i poddusić przez około 10 minut. Następnie dodać cynamon i wymieszać. Przestudzić i wyłożyć na wypieczony, przestudzony spód i posypać łyżką bułki tartej.
Kruszonka:
Mąkę i cukier wymieszać. Masło roztopić (najszybciej i najłatwiej jest to zrobić w mikrofalówce – wystarczy kilkadziesiąt sekund) i zalać nim suche składniki. Kruszonkę rozdrobnić w dłoniach i posypać nią owocową masę (posypaną łyżką bułki tartej) wyłożoną na spód od ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasta nie trzeba przechowywać w lodówce.
Kruszonkę po upieczeniu można spryskać lekko wodą. Nie będzie taka twarda
Trzeba zapamiętać 🙂
zrobiłam szarlotkę z Twojego przepisu, jednak kruszonka wyszła okropnie twarda 🙁 dlaczego tak się stało?
Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis 🙂 Co do kruszonki, to faktycznie jest ona dosyć twarda, jedak nigdy nie pomyślałam o niej, że jest za twarda, a robię ją bardzo często i pojawia się w wielu moich przepisach. Spróbuj następnym razem dodać mniej masła, ponieważ ono wpływa na twardość i piec tylko do zarumienienia. Pozdrawiam 🙂