Ciasto marchewkowo-jabłkowe z orzechami laskowymi
Ciasto marchewkowe już raz się pojawiło na blogu. Jest tak dobre i proste, że postanowiłam wrócić do tego przepisu z drobnymi modyfikacjami.
Dzisiejsze ciasto marchewkowo-jabłkowe ma dużą ilość orzechów i delikatny cynamonowo-imbirowy posmak.
Z przepisu wychodzi 1 duuuża blacha ciasta lub 2 średnie.
Składniki na ciasto:
– 3 jajka
– 260 g cukru (fanom mniej słodkich wypieków polecam zmniejszenie do 200 g)
– 330 g mąki pszennej + do posypania blachy
– 140 g mąki orkiszowej
– 240 g oleju + do posmarowania blachy
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 3 duże marchewki (450 g)
– 1 duże jabłko (300 g)
– 100 g orzechów laskowych
Składniki na lukier:
– 100 g miękkiego sera śmietankowego
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto:
W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać mąki, olej, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy (można użyć miksera). Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z ciastem. Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać z ciastem. Blachę posmarować olejem i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować orzechami.
Lukier:
Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Podgrzać chwilę w mikrofalówce. Dzięki temu lukier będzie mieć płynną konsystencję i łatwiej będzie się nim dekorować ciasto. Nadmiar można zamrozić.
Ciasto bierze udział w akcji „W orzechowym raju”.
Obłędne ciasto. Marchewkowe uwielbiam 😉