Deser pani Ani
Pyszny i prosty deser w pucharku z przepisu pani Ani. Przysmak jej męża! Deser bazuje na jabłkach ale równie dobrze smakuje ze śliwkami, jak i gruszkami. Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Składniki:
– 4 jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżeczki cukru
– 1 kartonik śmietanki 30%
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 8 herbatników
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem (ilość cukru dopasować do słodkości jabłek i własnych upodobań). Przestudzić. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy (można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki). Pokruszyć herbatniki (można włożyć do woreczka i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub wałkiem). W pucharkach układać: jabłka – herbatniki – bita śmietana – jabłka – herbatniki – bita śmietana. Posypać startą czekoladą, orzechami lub cynamonem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (żeby herbatniki zmiękły od owoców). Smacznego 🙂
prosty, a jakże efektowny;)
Bardzo apetyczny deserek 🙂
Zdecydowanie zazdroszczę Mężowi p. Ani 🙂
uwielbiam jabłka w deserach i ciastach, więc to coś dla mnie!:)