Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką
Drożdżowe bułeczki wypełnione masą serową i truskawkami zapieczone pod kruszonką 🙂 Na samo wspomnienie tego przepisu cieknie mi ślinka. Drożdżówki piekłam do zeszłorocznego, wiosennego numeru KOTŁA, skąd możecie kojarzyć ten przepis. Korzystając z okazji zapraszam Was do lektury 19 numeru, w którym rozprawiliśmy się z białym serem na wszystkie możliwe sposoby. Wypatrujcie też najnowszego wydania, premiera 24 KOTŁA już w najbliższą niedzielę 🙂
Składniki na ciasto na 12 drożdżówek:
350 g mąki pszennej + do podsypania
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
1 jajko
80 g cukru
40 g miękkiego masła
szczypta soli
150 g ciepłego mleka
Składniki na masę serową:
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
70 g cukru
40 g miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
45 g masła
80 g mąki pszennej
40 g cukru
Dodatkowo:
150 g truskawek
1 białko
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Można do tego użyć miksera i mieszadeł w kształcie haków. Może nam w tym też pomóc Thermomix (2 min/interwał). Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmuje około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową miksując ze sobą dokładnie wszystkie składniki (TM: 20-30 s/obr. 4). Następnie roztapiamy masło, które jest składnikiem kruszonki i mieszamy je z mąką i cukrem (TM: bez roztapiania, za to warto pokroić masło na kawałki i 15 s/obr. 5). Truskawki kroimy na plasterki, a białko łączymy z mlekiem. Na oprószonym mąką blacie dzielimy wyrośnięte ciasto na 12 części. Każdą formujemy w kulkę i układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dnem szklanki robimy wgłębienia w bułeczkach (dociskając prawie do samej blachy), po czym wkładamy w nie masę serową i układamy truskawki. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 15 minut, aż drożdżówki się zarumienią. Jeżeli będą za szybko się rumienić, to można pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180°C.